Американски сенатори от Републиканската партия внесоха законопроект за забрана на вноса на руски

...
Американски сенатори от Републиканската партия внесоха законопроект за забрана на вноса на руски
Коментари Харесай

В САЩ обмислят забрана за внос на уран от Русия

Американски сенатори от Републиканската партия внесоха законопроект за забрана на вноса на съветски уран в Съединени американски щати, като част от широкообхватния пакет от американски наказания против Русия, предава Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в този момент администрацията на Байдън обмисля санкции против съветската нуклеарна енергийна компания " Росатом ", главен снабдител на гориво и технологии за атомни електроцентрали по света. Съединени американски щати към този момент наложиха забрана за импорт на съветски изкопаеми горива - нефт, газ и въглища.

" Докато възбраната на вноса на съветски нефт, газ и въглища е значима стъпка, тя не може да бъде последната ", сподели сенатор Джон Барасо, който показа законопроекта.

Агенция Ройтерс обаче отбелязва, че Барасо представлява Уайоминг, щат, който може да се възползва от съживяването на добива на уран в Съединени американски щати.

Съединените щати имат над 90 нуклеарни реактора, повече от която и да е друга страна, и мощно разчитат на вносен уран. Руският уран съставлява 16% от вноса на този артикул в Съединени американски щати през 2020 година, съгласно Администрацията за енергийна информация, като Канада и Казахстан обезпечават по 22%.

Русия също по този начин доставя гориво, наречено високопробен нискообогатен уран (HALEU), което е обогатено до 20% и може да се употребява в съвременни нуклеарни централи, които се чака да бъдат създадени по-късно през това десетилетие или през идващото.

Съединените щати евентуално ще би трябвало да подхващат бързи дейности за създаване на по-голям вътрешен потенциал за доставка на този тип гориво, в случай че бъде въведена възбрана. На добива и обогатяването на уран в страната се опълчват доста природозащитници и индиански деятели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР